Alles over pashmina

Pashminawol is een zeer zuivere, edele en zeldzame vorm van kashmirwol. Het bestaat uitsluitend uit het borsthaar van de geit, dat zachter, fijner en langer, dus mooier is. Het woord “pashmina” betekent “kashmirwol” in het Nepalees. pashmina is dus niets anders dan zeer zuivere kashmirwol.
De meeste mensen denken echter dat pashmina een stola is die zeer dun en open geweven is – zo ontstaat er verwarring tussen de stof en de accessoire. In Europa is Pasmina geen officieel handelsmerk, in tegenstelling tot kashmirwol. Vandaar dat men stola’s kan vinden die de naam pashmina dragen, maar gemaakt zijn van schapenwol of zelfs van polyester.
Mahogany verkoopt uitsluitend pashmina’s (stola’s) en pashmina (100% kashmirwol) of een mengeling van zijde en pashmina (70 % pashmina wol en 30 % zijde).

Pashmina wol

In het verleden verzamelde het bergvolk van Nepal bosjes haar dat de wilde geiten (die men ook wel Changrya noemde) hadden achtergelaten op scherpe rotsen of verspreid staande struiken tijdens hun rui in het voorjaar.
De verzamelde donsachtige wol werd naar het dal gebracht, waar het de naam pashmina kreeg, de plaatselijke naam voor kashmirwol. Vervolgens werd het meestal geëxporteerd naar de Indiase provincie kashmir. Doordat de wol daar verwerkt werd, nam het materiaal de naam kashmir aan. Ook de pashmina wol werd daar verwerkt tot stola’s, die gekocht werden door de adel en de hooggeplaatste burgers.
De vakkennis bestaat nog steeds; de traditie wil dat de stola’s zo dun geweven worden dat ze door een vingerring gehaald kunnen worden. Vandaar de naam "pashmina ring".
pashmina wordt ook wel gouddraad genoemd, vanwege zijn zeldzaamheid en exclusiviteit. De pashmina stola’s zijn beroemd vanwege hun zeer fijne franje waarvan de uiteinden met de hand geknoopt worden, een zeer tijdrovend procédé.
Aan het eind van de jaren ’90 zag men Hollywood sterren als Nicole Kidman en Angelina Jolie, pashmina stola’s dragen. Zij hebben een trend gezet, eerst in de Verenigde Staten, later in Europa.
"pashmina" is nu de naam van een dunne stola met franje geworden.
Tot nu toe bestaat er geen copyright of handelsmerk voor deze stola’s, zodat men stola’s met het etiket “100% pashmina” aantreft die gemaakt zijn van viscose, wol of katoen...
Traditiegetrouw wordt de authentieke pashmina handgeweven uit de mooiste en beste kashmirwol of uit een mengeling van kashmirwol en zijde (ongeveer 70% kashmirwol en 30 % zijde).

Onze 2 pashminakwaliteiten: diamant en platina

Voor pashmina en kashmirwol geldt hetzelfde: om een zachte wol te krijgen moeten de beste haren van de geit gebruikt worden: de dunste (15,5 micron of minder) en langste (meer dan 50 mm).
We bieden 2 kwaliteiten van pashmina die we voor de herkenbaarheid aanduiden met diamant en platina.
Kwaliteit diamant : exclusief gemaakt van de dunste kashmirwol die er bestaat. Een fabelachtige zachtheid. In de winkel kunnen de prijzen van deze stola’s oplopen tot meer dan 300 euro. Het is de Rolls Royce van de pashmina. Het weefsel is niet te dun en is geschikt voor Europees gebruik. Een uitzonderlijk cadeau voor een ander of voor uzelf...
Kwaliteit platina : dezelfde kwaliteit kashmirwol als voor de diamantkwaliteit wordt voor deze kwaliteit gebruikt, maar in dit geval wordt er zijde door de kashmirwol gemengd in een verhouding van 30% zijde tegen 70 % wol. Het resultaat is prachtig: zacht en tegelijkertijd glanzend. Het weefsel is fijner, maar niet doorschijnend. Ook hiervoor geldt: uitzonderlijk mooi. U hult zich in een bad van zachtheid. Nooit eerder voelde u een zo sensueel materiaal.

Waar worden de artikelen van kashmirwol en pashminawol gemaakt?

De meeste truien die wereldwijd verkocht worden, worden in China gemaakt.
Er bestaat nog steeds een sterke traditie in Schotland en Italië, maar de prijzen daarvan zijn hoog.
Bij Mahogany wordt het merendeel van onze kleding en al onze pashmina’s in Nepal gemaakt, de wieg van het boeddhisme en van de kashmirwol. kashmir handwerk is een van de weinige inkomstenbronnen van de arme boerenbevolking. De mensen, voornamelijk hindoe en boeddhistisch, zijn zeer vriendelijk en buitengewoon gastvrij. Door de nepalese bevolking werk aan te bieden dragen we bij aan de verhoging van de levensstandaard in dit zeer arme gebied. Ons handelscentrum ligt nabij Kathmandu en wordt geleid door Nepalesen, opgegroeid in een Angelsaksische cultuur. De werkomstandigheden zijn zeer humaan; het is verboden om kinderen onder de 15 jaar te werk te stellen.
De prijzen die wij voor onze artikelen betalen, ligt hoger dan in China. De kledingstukken worden namelijk niet machinaal geproduceerd, zoals in China, maar worden op kleine machines half handmatig vervaardigt. Dat biedt ons de mogelijk u een grotere keus aan individuele modellen aan te bieden, terwijl we tegelijkertijd bijdragen aan een hogere levensstandaard voor een groter aantal gezinnen.
MAHOGANY KASHMIR

De beste kwaliteit Kashmir draad
Maten XS tot XXXXL

MAHOGANY KASHMIR

Maak gebruik van onze 24 uurs
expresse verzend service

MAHOGANY KASHMIR

hand made in Nepal

MAHOGANY KASHMIR

45 dagen om van gedachten
te veranderen